woensdag 29 juni 2016

De Demontabele Meubellijn, de kop is eraf!





Zoals velen van jullie waarschijnlijk hier of daar in de social media wel hebben opgepikt, ben ik achter de schermen heel hard bezig met het opzetten van een seriematige meubellijn. Demontabele meubels met een oosterse sfeer. Meubels voor moderne nomaden, flatbewoners en alleenstaanden die niet elke keer oom Henk willen vragen als er iets verhuisd moet worden. Meubels met een sterk ambachtelijk karakter, gemaakt van echt, eerlijk, voornamelijk gerecycled hout, met een warme oriëntaalse sfeer. Geïnspireerd op de Chinese bruidskasten. Strak qua belijning, rijk in detail.


Maar wát een weg om te bewandelen. Het opzetten van een productielijn.

Het vinden van de juiste houthandel, de leveranciers voor verbindingsbeslag en goede verfspecialisten.
De zoektocht naar de perfecte verbinding. Simpel te monteren voor de klant, milieutechnisch de meest optimale oplossing, en in productie makkelijk te vervaardigen. 
En dan het maken van werktekeningen, de eerste panelen ontwerpen, optekenen en houtsnijden. Het vinden en laten bouwen van de benodigde machines en machine onderdelen. Het zoeken naar de allermooiste handgreepjes, uitvinden dat die onbetaalbaar zijn en vervolgens tijd stoppen in het zelf produceren van de ultieme slotplaatjes en scharnieren.
Verfproeven doen totdat je de ultieme afwerking hebt gevonden.
En dan de geldstress omdat je in de tussentijd bijna geen kaas meer op je brood hebt, en je dus tijd kwijt raakt omdat je in paniek allemaal opdrachten aanneemt om de kachel te laten branden. En dan heb ik het nog niet eens over de combinatie met een gezin. Op de meest cruciale momenten zijn je kindjes ziek, hebben ze een belangrijk optreden of is er weer vakantie.
Dan vergeet ik nog even te vermelden dat je afhankelijk bent van een bus die tijdens het proces wordt afgekeurd en je een week in de metaalwerkplaats van een vriend bezig bent met het las-klaar maken van praktisch alle metalen onderdelen van je bolide.. En ondertussen kun je je meubelpanelen niet in de auto van meneer Houtkoorts vervoeren, wat in de planning ook niet echt handig is..

Hoe trots ben je dan als je het eindelijk voor elkaar hebt. Je eerste kast is een feit. #oc01. Staat voor oriëntal cranes nr. 1. Uit de oriëntaalse lijn, de eerste kast met kraanvogels.
Hij is af, staat als een huis, is opgetekend en morgen start ik met kopiëren. De productie gaat beginnen.

Hier een klein verslag van het proces in foto’s.

Het begint natuurlijk allemaal met een goede bouwtekening.


Omdat we graag met gerecycled hout werken vanuit milieutechnisch oogpunt was ik heel blij met vriend Jos. Hij kwam aanzetten met kasten uit een oude garage. Of ik daar iets mee kon. Uiteraard! ;)
Dat werd het hout voor de eerste prototypen.


Het houtsnijwerk is geïnspireerd op een 400 jaar oude kast waar ik jaren geleden verliefd op geworden ben en waar mijn hartje nog steeds harder van gaat kloppen, al zie ik hem dagelijks…

 


Ook de afwerking moest natuurlijk lijken op de geliefde antieke kast. Experimenteren werd my middle name..


Totdat mijn gereedschapsleverancier me op een idee bracht. Hij vertelde een anekdote uit de tijd dat hij nog auto's spoot en een enorme fout had gemaakt... De lak ging druppelen. Op een auto wil je dat natuurlijk niet, maar op de kast daarentegen...


(Momenteel bestaat de perfecte finish uit 8 afwerklagen, tussentijds minimaal 3 dagen droogtijd afhankelijk van het weer.)
Maar dan is dit het resultaat:


Volgende week worden er mooie foto's gemaakt, en staat de kast online, 
Alvast bestellen? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@houtkoorts.nl of reageer hier onder.

Momenteel zijn er 4 kasten bijna klaar. Omdat ik tussendoor moet wachten op het drogen van lijm of verf is het handig om meerdere kasten tegelijk te bouwen. Check deze blog, de SITE of onze FACEBOOK pagina om de kasten te bewonderen als ze klaar zijn.

De kasten zijn in de toekomst in alle kleuren van de regenboog te bestellen.Welke kleur wil jij? En waar heb jij een kast voor nodig?

2 opmerkingen:

  1. Prachtig! Ben trots op je. Wat een doorzettingsvermogen. Ik verwacht dat de kasten een mooie toekomst krijgen en jij dus ook. Top!

    BeantwoordenVerwijderen